МБАЛ Своге с нов апарат за образна диагностика

CIMG7594Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и кметът на община Своге инж. Жоро Цветков присъстваха на откриването на обновения ехографски кабинет в МБАЛ Своге, който е оборудван с чисто нов апарат – последно поколение техника за образна диагностика. Събитието се състоя на 15 юли 2015 г. от 11.00 ч. и бе уважено от заместник-кмета на общината г-жа Ренета Кръстанова и от общински съветници отCIMG7604 постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към ОбС-Своге. Присъства и персоналът на болницата, както и пациенти.
Д-р Любица Томчева, управител на МБАЛ Своге, сподели: „За нас това е гордост, защото успяхме да си погасим старите задължения и с общи усилия съумяхме със собствени средства да закупим този апарат, както и да извършим ремонт и на санитарните възли на CIMG7598втори и трети етаж на болницата. Снабдяването с този апарат е изключително важно, тъй като ще се подобрят значително възможностите за качествено лечение в нашата болница. Той е произведен през 2014 г. от италианска фирма със сериозни традиции в производството на подобна техника. Има възможности за ехокардиография – изследване на CIMG7613структурата и функцията на сърцето и коронарните съдове, коремна ехография и Доплер-ехография, която дава информация за кръвния ток в изследваните съдове, за установяване степента на запушване на съдовете, съответно риска от заболявания като инсулт, тромбоза на съдовете на крайниците, бъбреците и др. Ще използваме случая, за да проведем разговори с г-жа Росица Иванова и г-н Жоро Цветков за здравната реформа и за бъдещето на общинската болница.”
CIMG7596Областният управител г-жа Росица Иванова се обърна към присъстващите с кратко слово: „Позволете ми да ви честитя придобивката на това съоръжение, тъй като тази болница е важна не само за вас, но тя обслужва и шестте северозападни общини в Софийска област. Специални поздравления за цялото ръководство на болницата затова, че със собствени средства е закупен и монтиран този апарат. Изключително CIMG7606важно е, че болните хора могат да разчитат на правилна диагностика и качествено лечение. Искам да ви информирам, че МЗ има идея да бъде разработен и реализиран, през новия програмен период, проект по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, който предвижда да бъдат изградени, където няма, или реновирани изцяло и оборудвани с нови линейки всички филиали на спешната медицинска помощ на територията на Софийска област, включително и в община Своге. Държавата иска центровете да бъдат обезпечени и с оглед, идеите, които битуват в последно време за приватизиране на лечебните заведения, да бъде гарантирано, че спешните центрове ще останат държавни. Още веднъж честита придобивка и да работите с успех и удоволствие, защото с тази високохуманна професия, която сте си избрали, трябва да служите на хората ежедневно и ежечасно. Бъдете здрави!”
CIMG7601Кметът на община Своге инж. Жоро Цветков също произнесе приветствено слово: „Уважаеми здравни работници, за мен е изключително удоволствие да ви поздравя с новата придобивка – този ехограф, така важен за нашата болница. Хубавото е, че болницата в Своге продължава да работи и не бе закрита, както се случи в някои други общини. Поемайки кметския пост, аз обещах, че ще работя за това болницата да не бъде закрита и удържах на думата си. На 14 юли бях на работна среща в Областната администрация на Софийска област, заедно с другите кметове на общини от областта, проведена по инициатива на д-р Георги Гелев -директор на ЦСМП-София, на която присъства и заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. На срещата бе обсъден проектът, за който г-жа Иванова вече спомена. Обсъдихме възможността за изграждането и в община Своге на нов здравен център. Тук вече трябва да се вземе решение от Общинския съвет – мястото, на което ще бъде изграден центърът, от общинско трябва да бъде прехвърлено на държавата. Това трябва да стане с цел да има стабилност, за да не може след няколко години някой да реши да го продаде, така както бе продаден първият етаж на нашата болница, което води до много проблеми при обслужването на пациентите. Вие най-добре знаете за какво става въпрос. Другата хубава новина е че за три години съвместни усилия с всички вас и с общинското ръководство ние успяхме да намалим задълженията на болницата. Ще се постараем до Нова година болницата, ако не е на печалба, то поне да не бъде на загуба. Понеже знам, че вътрешно отделение се нуждае от ремонт, а от Министерство на финансите засега не отпускат финансова помощ, ще внеса в Общински съвет две предложения за следващата сесия –CIMG7611 едното е теренът, на който ще бъде изграден нов спешен център и който е общинска собственост, да бъде прехвърлен на държавата и второто е да се отпуснат 30 000 лв., с които да бъде направен ремонт на вътрешно отделение в нашата болница. Още веднъж честита придобивка и бъдете живи и здрави!”.
CIMG7610След официалното откриване гостите разгледаха обновения кабинет и новия ехографски апарат, аCIMG7609 след това д-р Томчева им показа и оперативния блок на болницата. Събитието завърши с малък коктейл, по случай новата придобивка.

Skip to content