Открит бе кабинет за компютърна томография

DSC_0237На първи ноември бе официално открит новият  кабинет за компютърна томография в многопрофилната болница в Своге. Цермонията започна с водосвет, отслужен от отец Любомир Пешев. Д-р Любица Томчева – управител на МБАЛ „Своге”,подчерта, че това е празник за Своге, защото такава скъпа апаратура от най-съвременен клас придава съвсем друг облик на болницата и дава дългосрочна перспектива за диагностициране и лечение на пациентите.

– Този празник нямаше да бъде възможен без активната помощ от страна на Община Своге и искам да изкажа най-искрени благодарности на кмета г-н Емил Иванов, който съвсем далновидно и правилно прецени, че за болницата и пациентите ще бъде изключително добре да притежаваме такъв апарат. Помощта, която Общината отпусна е безпрецедентна – подчерта тя. –  Г-н Иванов е изключително сензитивен към проблемите на болницата и винаги откликва по най-добрия начин, за да можем да вземаме добри решения.

За закупуването на скенера и ремонта на помещението Общината отпусна 350 хил. лв., което включва и изграждането на соларната система и новия котел за отопление с пелети.

Д-р Томчева благодари на финансовия отдел и на ОбС,който гласува тази сума, а също и на специалистите от общинската администрация, помогнали за осъществяването на обществената поръчка.Специални благодарност бяха поднесени към екипа на „Сименс”,който достави новата техника и изготви необходимите документи за получаване на лицензия.

Кметът  на общината Емил Иванов поздрави колектива на лечебното заведение и благодари на всички, които помогнаха, за да има болницата тази модерна апаратура.  „Смятам, че за нашия малък град това е голяма придобивка” – завърши той с пожелание за успешна работа и по-високи заплати.

Д-р Александър Златанов – директор на РЗИ – София област, сподели в приветствието си, че вижда много добър синхрон между  Общината, Общинския съвет и ръководството на болницата. „Там, където го няма модерното мислене и реалистичната визия за развитие на болницата и липсата на подкрепа от Общината, нещата вървят много трудно. Тук и двете неща са в синхрон и затова ще се случват хубави неща. Болницата ми харесва, развива се по един модерен начин и този колектив трябва да се запази и развива. Поздравление поднесе и председателят на ОбС Красимир Петков.

Сред гостите на радостното събитие бяха и г-жа Нина Копринджийска – зам. кмет на община Своге, инж.Даниела Дакова – секретар на Община Своге, акад. Иван Миланов – директор на УМБАЛНП „СВ. Наум“ и почетен гражданин на община Своге, директорът на  отдел „Здравеопазване” на „Сименс” за Балканите  Тодор Воденичаров и инж. Валерия Белова от екипа на „Сименс” ,Георги Панов – шеф на фирмата „Соломед”, която е доставила скенера и др.

Болницата в Своге е втората в България, която притежава апарат , произведен през 2018 година, съдържащ последните достижения на науката в техническо отношение и софтуер. Позволява за секунди образът от изследването да се появи на екрана, което е предпоставка за бърза и качествена диагностика. Облъчването на пациента е в пъти по-малко в сравнение с по-старите модели. Изследванията ще се извършват по всяко време на денонощието от двама лаборанти и разчитането на снимките ще става дистанционно от рентгенолозите д-р Димов и д-р Трифонов.

Skip to content